Budúcnosť českej vládnej koalície je otázna,ďalší aktér išiel do väzby

16.06.2013 Celý región

Praha/Varšava 16. júna (TASR) - Žiadna politická funkcia nie je doživotná. Týmito slovami reagoval dnes podľa českých elektronických médií premiér Petr Nečas na možnosť, že by sa v súvislosti so škandálom, ktorý otriasa ČR, skončilo jeho pôsobenie na čele vládneho kabinetu.

Ako povedal ešte vo Varšave, kde sa zúčastnil na summite predsedov vlád krajín V4, má podporu svojej Občianskej demokratickej strany (ODS). Rokovanie Výkonnej rady ODS sa dnes podľa Nečasa neuskutoční.

Na premiéra, ktorého politické postavenie sa výrazne oslabilo po uvalení väzby na jeho blízku spolupracovníčku Janu Nagyovú, čaká po návrate do Prahy, ešte dnes večer, rokovanie s koaličnými partnermi z TOP 09 a LIDEM.

"Budeme rokovať. Podstatou politiky je rokovanie. A podstatou politiky je tiež, že žiadna funkcia nie je doživotná. Takže takto som k tomu vždy pristupoval," vyhlásil Petr Nečas.

Koalícia bude rozhodovať o svojom osude
Podoba prípadnej ďalšej spolupráce Občianskej demokratickej strany (ODS), TOP 09 a LIDEM zostáva i naďalej otázna.

Ak premiér Petr Nečas, ktorého politické postavenie významne oslabilo uvalenie väzby na jeho blízku spolupracovníčku Janu Nagyovú, obvinenú z účasti na korupcii a z iniciovania nezákonného sledovania troch osôb, vrátane manželky predsedu vlády Radky Nečasovej, Vojenským spravodajstvom, politicky "prežije" dnešné rokovania, čaká vládu v utorok na parlamentnej pôde hlasovanie o nedôvere. Iniciovala ho opozičná Česká strana sociálnodemokratická (ČSSD).

Vládne strany chcú zachovať súčasnú koalíciu až do budúcoročných parlamentných volieb. Kľúčovou otázkou večerného rokovania tak bude zrejme práve otázka, či na čele kabinetu zostane doterajší premiér, píše server Lidovky.cz.

Tak prvý podpredseda ODS Martin Kuba, ktorý deklaroval pripravenosť zaskočiť v prípade výzvy strany, ako aj líder TOP 09 Karel Schwarzenberg odmietli dnes hovoriť o politickej budúcnosti Petra Nečasa v čase, keď premiér zastupuje ČR v zahraničí, na summite krajín Vyšehradskej štvorky (V4) vo Varšave. Šéfka LIDEM Karolína Peake však naznačila, že si pokračovanie súčasnej koalície bez terajšieho predsedu vlády dokáže predstaviť.

Pre opozičných sociálnych demokratov z ČSSD je to neprijateľná predstava, obavy z nej vyjadrilo aj vedenie českomoravských komunistov a predstavitelia Vecí verejných. Opozičné strany unisono tvrdia, že jediným správnym riešením je rozpustenie Poslaneckej snemovne a vypísanie predčasných parlamentných volieb.

Ako naznačil v relácii Otázky Václava Moravce vo verejnoprávnej Českej televízii prvý podpredseda ODS Martin Kuba, nové informácie, ktoré pribudli od piatkového rokovania Výkonnej rady ODS, vyvolali reakcie vo viacerých regiónoch. On sám sa s premiérom a lídrom strany spojí po návrate do vlasti, aby s ním konzultoval rokovanie niektorého zo straníckych grémií podľa možností ešte pred schôdzkou s koaličnými partnermi. Skôr predpokladá, že by mohlo ísť o grémium strany, ako o Výkonnú radu ODS, aj keď ani jej mimoriadne zasadanie nevylúčil.

Nečasovu manželku mali sledovať kvôli jehovistom

Zosadená šéfka kabinetu premiéra ČR Petra Nečasa dala sledovať jeho manželku kvôli jej údajnému napojeniu na Svedkov Jehovových. Uviedol to obhajca zadržanej Jany Nagyovej, ktorého citoval server Novinky.cz.
Na snímke premiér SR Robert Fico (chrbtom ku kamere vpravo) a predseda vlády ČR Petr Nečas (vľavo) na úrade vlády počas obeda. Tretia zľava šéfka kabinetu premiéra Petra Nečasa Jana Nagyová. Foto: TASR/Michal Svítok
Podľa obhajcu Eduarda Brunu chcela Nagyová sledovaním zabrániť prípadnému škandálu, ktorý by mohli vyvolať styky Radky Nečasovej s jehovistami.

"Chcela to urobiť ako dobrú službu v tom zmysle, že sa okolo pani Nečasovej začali objavovať nejakí podivní ľudia a hovorilo sa o tom. Ona (Nečasová) vraj začala paktovať so sektou jehovistov, začala zháňať peniaze na dary pre nejakých ľudí," uviedol Bruna.

Zdôraznil pritom, že Nagyová nechcela prostredníctvom sledovania presadiť nejaké osobné záujmy voči Nečasovi ani dehonestovať jeho manželku. Naopach vraj chcela uchrániť premiérovu rodinu, hlavne deti, pred prípadným škandálom, ktorý by vyvolala medializácia Nečasovej domnelých aktivít.

Podľa obhajcu sa preto Nagyová obrátila so žiadosťou o sledovanie na šéfa Vojenského spravodajstva Ondreja Páleníka, ktorého ako svojho známeho požiadala o "kamarátsku" výpomoc. Naivne sa pritom domnievala, že využitím Vojenského spravodajstva namiesto nejakej súkromnej bezpečnostnej agentúry zostane celá záležitosť plne utajená.

Fotografie, ktoré vznikli počas sledovania, však podľa Brunu neodhalili nijaké kompromitujúce skutočnosti o Nečasovej a určite nie žiaden mimomanželský vzťah.

Nagyová je v súčasnosti vo väzbe kvôli obavám z možného ovplyvňovania svedkov. Je obvinená z podielu na korupcii a z organizovania nelegálneho sledovania. Po vypuknutí škandálu Nečas Nagyovú bránil, v sobotu sa však za jej konanie ospravedlnil a vyhlásil, že už ďalej nemôže vykonávať funkciu šéfky jeho kabinetu. Za sledovanie sa ospravedlnil.

Nečas vraj videl fotky sledovanej manželky ešte pred raziou
Český premiér Petr Nečas údajne videl fotografie zo sledovania svojej manželky krátko pred policajnou raziou na úrade vlády. Tvrdí to obhajca zadržanej šéfky Nečasovej kancelárie, ktorého citoval server Novinky.cz.

Obhajca Eduard Bruna uviedol, že Nagyová - Nečasova milenka a hlavná aktérka škandálu - ukázala premiérovi fotky niekoľko dní pred zásahom polície. Údajne mu však zatajila ich pôvod aj skutočnosť, že si sledovanie Nečasovej manželky z októbra a novembra 2012 sama objednala u Vojenského spravodajstva.

"Mala to schované vo svojom trezore v práci a povedala mu to v slzách krátko pred tou nepríjemnou udalosťou," tlmočil Bruna obsah Nagyovej výpovede pred vyšetrovateľmi.

Premiérovi vtedy povedala, že má určité materiály, ktoré jej niekto ponúkol, ktoré by mohli svedčiť o tom, že Nečasová "blbne", čo by mohlo spôsobiť nejakú blamáž. Podľa obhajcu však v žiadnom prípade nešlo o neveru premiérovej manželky.

Nečas sa po prezretí fotiek nahneval a Nagyovej vyčítal, že si od niekoho takého veci vôbec zobrala. Vyjadril pritom podozrenie, že by mohlo ísť o provokáciu.

Podľa servera Novinky.cz je otázne prečo Nagyová zábery Nečasovi ukázala až tento týždeň, keď ich mala k dispozícii už od vlaňajšej jesene. V januári 2013 premiér informoval, že s manželkou žijú oddelene a tento týždeň oznámil, že podal žiadosť o rozvod.


Marek Šnajdr putuje za mreže, mohol by vraj ovplyvniť aj ministra financií

Okresný súd v Ostrave poslal dnes za mreže aj ďalšieho exposlanca vládnej Občianskej demokratickej strany (ODS) Mareka Šnajdra, ktorý bol v čase štvrtkovej megarazie Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ) v zahraničí a v piatok sa po návrate do vlasti sám prihlásil na polícii. Šnajdra polícia vypočula, zadržala a následne obvinila Štátne zastupiteľstvo doručilo v sobotu súdu návrh na jeho vzatie do väzby.

Dnešné rozhodnutie ostravského súdu,. o ktorom informoval internetový server iDNES.cz s odvolaním sa na hovorcu súdu Alexandra Dadama, znamená, že siedmi z celkove ôsmich obvinených osôb skončili vo väzbe.

Väzbu uvalil súd na návrh štátneho zastupiteľstva z obáv pred možným ovplyvňovaním svedkov a ďalšieho vyšetrovania už v sobotu na Janu Nagyovú, zrejme už niekdajšiu vrchnú riaditeľku Sekcie kabinetu predsedu vlády ČR Petra Nečasa, bývalého šéfa Vojenského spravodajstva Ondreja Páleníka, súčasného príslušníka Vojenského spravodajstva Jana Pohůnka, ako aj na niekdajších poslancov-rebelov Občianskej demokratickej strany (ODS) Ivana Fuksu a Petra Tluchořa, či bývalého námestníka ministra pôdohospodárstva Romana Bočeka. Rovnaké dôvody na uvalenie väzby platia aj v prípade Mareka Šnajdra.

Exposlancov advokát Lukáš Trojan pred rokovaním súdu tvrdil, že na väzbu jeho klienta nie sú žiadne dôvody. Po vynesení verdiktu podľa spravodajskej televízie ČT24 informoval, že sudca konkrétne hovoril o ovplyvňovaní niektorých osôb z orgánov spoločnosti ČEPRO, (do ktorej putoval obvinený z parlamentu a v ktorej medzičasom zastával post predsedu Dozornej rady-pozn.TASR), ktoré musia byť najskôr vypočuté, a ďalej ministra financií ČR Miroslava Kalouska. Práve pod rezort tohto člena českej vlády patrí spomínaný podnik, ktorého jediným akcionárom je práve Ministerstvo financií ČR.

Jediným zo zadržaných pri štvrtkovej razii ÚOOZ a následne obvineným, ktorý bude stíhaný na slobode, je aktuálny šéf Vojenského spravodajstva Milan Kovanda. Podľa informácií hovorcu súdu Alexandra Dadama neputoval do väzby, pretože sa k činom, z ktorých je obvinený, priznal.

Jediným zadržaným, ktorý nebol zatiaľ ani obvinený, je šéf Úradu vlády ČR Lubomír Poul. Podľa dnešného vyjadrenia olomouckého vrchného štátneho zástupcu Iva Ištvana pre Českú televíziu dozorový štátny zástupca analyzoval obsah jeho výpovede a nenašiel dôvod na jeho obvinenie.
 

Vyberte región